slika

Šta je osiguranje i zasto vam treba?Osiguranje predstavlja oblik upravljanja rizikom, prvenstveno usmjeren na smanjenje finansijskih gubitaka. Osiguranje je prenos rizika sa osiguranika na osiguravajuće društvo, uz plaćanje premije osiguranja.

Osiguranje postoji praktično za sve vrste nepovoljnih događaja za koje:
a) vrijeme i mjesto događaja nisu izvjesni,
b) učestalnost, odnosno stopa nepovoljnog događaja je predvidljiva,
v) gubitak od događaja mora biti znatan, ali ne i katastrofalan, kako bi osiguravajuća društva i mogla i imala interes da organizuju osiguranje.

Veliki broj nepovoljnih događaja može da se dogodi svakodnevno, bez obzira na sve predostrožnosti koje vi preuzmete kako bi zaštitili sebe, svoju porodicu i imovinu. U mnogim situacijama, te nepredviđene okolnosti dovode do nekih finasijskih gubitaka, bilo da je to liječenje osobe, popravka automobila ili stana i slično.

Upravo je smisao osiguranja da te finansijske šokove ublaži na način što za određenu premiju ona preuzima finansijski rizik.

Najbolji primjer je osiguranje autoodgovornosti. Naime, prilikom svake registracije automobila plaća se polisa osiguranja. U slučaju kada se desi saobraćajna nezgoda koja prouzrokuje materijanu štetu, tu štetu će platiti osiguravajuća kuća umjesto vas.

U svakoj oblasti osiguranja princip je isti – vi plaćate primeju za određene rizike koje preuzima osiguravajuća kuća. U slučaju nastanka osiguranog slučaja, finisijski trošak snosi osiguravajuća kuća.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nam pišite na forumu i rado ćemo vam odgovoriti!Pročitaj još:Ugovorite svoju polisu već danas!Šta je životno osiguranje?Šta je neživotno osiguranje?        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV